Patelnie z powłoką ceramiczną – warto?

Nowoczesna kuchnia obfituje w lekkie, niskokaloryczne potrawy zawierające bogactwo witamin i składników mineralnych. Kierując się troską o swoje zdrowie, coraz rzadziej serwujemy sobie i swoim bliskim potrawy z wysoką zawartością tłuszczu. Być może nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że na jakość posiłków wpływają nie tylko użyte składniki, ale również rodzaj używanych patelni. Osobom dbającym o swoje zdrowie producenci szczególnie polecają naczynia z powłokami ceramicznymi. Czy słusznie?

Niezawodna ceramika

Patelnie z powłokami ceramicznymi powoli wypierają popularne naczynia z teflonem. Dlaczego? Według doniesień specjalistów, podgrzewany do wysokich temperatur teflon uwalnia szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Aby nie truć się toksycznymi związkami, warto wymienić stare patelnie na aluminiowe modele z powłoką ceramiczną.

Nowoczesne patelnie z warstwą non-stick wykonaną z ceramiki są zdrowszą i naturalną alternatywą dla sztucznego teflonu. Aby usmażyć aromatyczną rybę czy mięso, nie musisz używać hektolitrów tłuszczu – jedna kropla w zupełności wystarczy! Ponadto, nie będziesz dłużej tracić czasu na szorowanie zaschniętych resztek, ponieważ pokarm nie przywiera do patelni, co znacznie ułatwia codzienne zmywanie naczyń.

Kupując patelnię, zwróć uwagę na dno. Najlepszym rozwiązaniem jest kupno patelni z kilkuwarstwowym dnem z dyskiem aluminiowym. Tego typu patelnie pozwalają na obróbkę pokarmu w niższych temperaturach, szybko się nagrzewają i długu utrzymują ciepło, co pozytywnie przekłada się na ilość zużywanej energii, a zatem również na wysokość comiesięcznych rachunków.

Gdzie kupić dobrą patelnię?

Aby mieć pewność, że nowa patelnie będzie umilała codzienne obowiązki przez wiele lat, warto skorzystać z oferty znanej i cenionej marki. W sklepie internetowym gerlach.pl znajdziesz szeroki wybór wygodnych w użyciu patelni o zróżnicowanych wielkościach.  W katalogu produktów znajdziesz zarówno klasyczne patelnie, jak i modele grillowe oraz głębokie, co znacznie zwiększy w kuchni pole manewru.