Jak najlepiej rozpocząć dzień?

By móc aktywnie spędzać dzień i stawiać czoła codziennym obowiązkom, konieczne jest zadbanie o odpowiednią dietę. Nie trzeba skomplikowanych przepisów, by jeść smacznie i zdrowo. Warto pamiętać, że każdy posiłek ma znaczenie!

Pyszne i pożywne śniadanie – jak je wykonać?

Nie ma wątpliwości co do tego, że śniadanie to niezwykle istotny posiłek w ciągu dnia. Daje on energię na poranny rozruch, dostarcza odpowiednią ilość węglowodanów i tłuszczów. Możliwości na stworzenie smacznego śniadania jest wiele. Osoby ceniące śniadania na ciepło z pewnością zachwyci przepis na szakszukę. To proste danie przypadło do gustu Polakom, którzy chętnie zajadają je zarówno w restauracjach, jak i w domach. Nie trzeba wiele, by przyrządzić smaczną szakszukę – dodatkiem do jajek (poza pomidorami) mogą być: cebula, szpinak, szczypiorek, podsmażona wcześniej wędlina. Szakszukę uzupełniamy kromkami świeżego chleba, które wcześniej można delikatnie opiec, by były bardziej chrupkie. Dobrym pomysłem na śniadanie mogą być również proziaki, czyli proste placki pieczone na patelni – ciasto na placki składa się z prostych składników: jajka, mąki, kefiru, sody oczyszczonej. Placki takie można podawać z pastą jajeczną lub pastą czosnkową.

Zdrowe śniadanie na słodko

Miłośnicy słodkich śniadań również nie powinni być zawiedzeni – współcześnie istnieje niezliczona ilość przepisów na słodkie jaglanki i owsianki, które są nie tylko sycące, ale też doskonale zaspokajają głód. Owsianki i jaglanki warto uzupełniać o świeże, sezonowe owoce, które dodatkowo dostarczą witamin i sprawią, że potrawa będzie prezentować się doskonale. Sposobem na osłodzenie owsianek jest zastosowanie daktyli, bananów, ale też zdrowszych odpowiedników cukru: ksylitolu, syropy klonowego, daktylowego. Inną propozycją na słodkie śniadanie są placuszki, które można podawać z syropem klonowym, dżemami czy zmiksowanymi owocami.