Kolor biały i czarny to uniwersalne kolory, które można wykorzystać w nowoczesnej kuchni. Są one estetyczne, dobrze pasują do wielu dodatków i aranżacji przyległych pomieszczeń. Czy zatem wykonanie biało czarnej kuchni nie będzie nudne? Czy takie posunięcie warto zrealizować? O czym musimy pamiętać? Odpowiedzi i przydatne wskazówki poniżej.
Dlaczego biały i czarny kolor to dobry pomysł?
Biały i czarny kolor to wbrew pozorom uniwersalne barwy, najczęściej stosowane w nowoczesnych kuchniach. Można używać ich bez obawy, nawet urządzając kuchnię. Dzięki temu nowoczesna kuchnia będzie wyglądała elegancko, stylowo i będzie miała swój unikalny charakter. Jest to też bardzo ciekawy sposób na przełamanie ogólnej tendencji mieszkania, jeśli kuchnia jest otwarta i wychodzi np. na salon. Połączenie dwóch stylów może być bardzo interesujące.
Proporcje kolorów
Bardzo ważnym elementem, na który musimy zwrócić szczególną uwagę, jest proporcja kolorów. W większości przypadków powinna ona polegać na budowaniu białego wnętrza z czarnymi — nawet licznymi dodatkami. Taki stosunek białego do czarnego sprawi, że kuchnia nadal będzie jasna, estetyczna a czarny nie zdominuje całego pomieszczenia. Inne zestawienie, w którym króluje czerń, jest wyjątkiem i wymaga bardzo dobrego przemyślenia wykonania. Dobrym pomysłem jest wybór białych mebli — błyszczących czy matowych i połączenie ich z czarnym blatem. Takie rozwiązanie będzie praktyczne ze względu na wzmożoną używalność blatu i bardzo przyjemne dla oka. Ciekawe zestawienia i propozycje można zobaczyć np. w gazetach branżowych czy na stronach producentów.