W organizacji wesel coraz większą rolę odgrywa niebanalny design i ciekawy motyw przewodni. W ostatnich latach wiele par decyduje się na przyjęcie w sielskim, rustykalnym klimacie. Dzięki temu zamiast sztywnej uroczystości mamy swobodną atmosferę, która zdecydowanie bardziej sprzyja dobrej zabawie. Jakie elementy są niezbędne, aby zorganizować wesele w wiejskim stylu, zachowując równocześnie wyjątkowy charakter imprezy i nutę elegancji?
Wesele w stodole
Rustykalne przyjęcie weselne powinno odbywać się w malowniczych okolicznościach przyrody. Bliskość pól, łąk lub rzeki, impreza w plenerze – naturalne otoczenie ma swój niezaprzeczalny urok. Doskonałym miejscem będzie odrestaurowana stodoła lub stary młyn, ewentualnie staropolski dworek.
Dekoracje z mchu i paproci
Nie wystarczy oczywiście wstawić stoły i krzesła do drewnianej stodoły lub wynająć dworek – ogromne znaczenie mają również dekoracje. Tu także niepodzielną władzę musi sprawować przyroda. Pieńki, gałązki, elementy dekoracyjnego mchu oraz najzwyczajniejsze kamyki i drobne polne kwiaty – to podstawa. Do stworzenia rustykalnej scenografii może nam posłużyć również słoma i lawenda. W kątach mogą stanąć skrzynki z owocami, a na ścianach zawisną wianki z kolorowych kwiatów, przeplatanych źdźbłami traw. Subtelnych bukietów nie może zabraknąć również na stołach – zamiast porcelanowych czy kryształowych wazonów warto użyć zwykłych szklanych słoików, ozdobionych kokardkami ze sznurka, koronki lub juty.
Zaproszenia ręcznie malowane
Wprowadzanie gości w sielski nastrój możemy rozpocząć na długo przed samym weselem, wysyłając im stylowe zaproszenia. Wzory malowane akwarelą, niesztampowe motywy roślinne, dopasowane fonty i ręcznie wypisane nazwiska sprawią, że zaproszenie nabierze wyjątkowego charakteru. Dodatkowo możemy ozdobić je fragmentami lnianego płótna czy staroświeckiej koronki, a całość zamknąć w gustownej ekologicznej kopercie, np. z czerpanego papieru. Podobną zasadą możemy się kierować przy wybieraniu winietek na stoły oraz upominków dla gości. Miniaturowy sękacz w płóciennym woreczku czy małe ciasteczka w słoiku z powodzeniem zastąpią lukrowane delicje w plastikowych torebkach.
Proste potrawy
Weselne menu również musi być spójne z wiejskim klimatem imprezy. Nie oznacza to oczywiście, że głównym daniem musi koniecznie być bigos z białą kiełbasą albo kartacze. Ale z drugiej strony, serwowanie na wiejskim weselu wyszukanych dań z owocami morza raczej kłóci się z koncepcją imprezy. Potrawy powinny przede wszystkim być jak najprostsze, nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej, ale bez ociekania tłuszczem i skwarkami. Dużo owoców, słodkości bez nadmiaru kremu, świeże produkty i lokalne specjały – oto klucz do sukcesu. Warto również zatroszczyć się o adekwatne napoje, takie jak tradycyjne nalewki czy wina. W tym przypadku najlepiej jest sprawdzić, co oferują dobre hurtownie alkoholi: spory wybór znajdziemy np. na http://warszawa.alkohole.eurocash.pl/. Możemy również skonsultować się z doradcą, który pomoże nam skompletować ciekawy zestaw trunków, dostosowany do klimatu wesela.