Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?

Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?

Komplet solidnych garnków to podstawowe wyposażenie, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Wśród ogromu modeli dostępnych obecnie w sklepach niesłabnącą popularnością cieszą się garnki i patelnie ze stali nierdzewnej. Dlaczego warto zainwestować w naczynia z tego tworzywa? Jak pielęgnować stalowe garnki, aby w nienaruszonej formie służyły przez długie lata?

Niezawodne i ponadczasowe

Wysokiej jakości stal nierdzewna z domieszkami niklu i chromu jest w kuchni niezastąpionym materiałem. Garnki i patelnie wykonane właśnie ze stali są w pełni odporne na uszkodzenia mechaniczne, nie pokrywają się rdzą ani nieestetycznymi przebarwieniami. Dodatkowym udogodnieniem jest możliwość mycia stalowych elementów w zmywarce. Ponadto, ścianki i dno stalowych garnków są grubsze niż w przypadku innych modeli, dzięki czemu potrawa pozostaje ciepła długo po zdjęciu z palnika. Co więcej, stalowe naczynia mogą być używane na każdej kuchence i płycie grzewczej oraz w piekarniku.

Garnki na lata

Garnki i patelnie wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej nie wymagają stosowania szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, jednak warto pamiętać o kilku zasadach, które przedłużą żywotność naczyń. Przede wszystkim, wlewanie zimnej wody do gorących garnków jest absolutnie zakazane. Garnki powinny być myte delikatną gąbką, nie ostrym drucikiem. Jeśli do dna przywarły resztki jedzenia, wystarczy namoczyć garnek w ciepłej wodzie. Po niedługim czasie usunięcie przypalonych zabrudzeń nie będzie stanowiło najmniejszego problemu. Po umyciu stali, warto wytrzeć każdy element do sucha, a następnie wypolerować powierzchnię garnków za pomocą miękkiej ściereczki. Jeśli naczynie pokryje się ciemnymi plamami, pomocny okaże się specjalny środek przeznaczony do czyszczenia stalowych powierzchni.