Jak przygotować barszcz czerwony z koncentratu?

Przygotowanie barszczu czerwonego może wydawać się skomplikowane, szczególnie osobom, które nie mają jeszcze dużego doświadczenia w gotowaniu. Doświadczona gospodyni ma z pewnością swoje sekretne receptury, jednak osoby młode, czy nie mające zbyt wiele czasu, mogą skorzystać z tego przepisu. Wykorzystany zostanie w nim koncentrat barszczu czerwonego.

Kupujemy koncentrat barszczu czerwonego

W sklepach nie trudno dostać koncentrat barszczu czerwonego. Zwróćmy jednak uwagę, że nie wszystkie oferowane w sklepach koncentraty barszczu czerwonego są wysokiej jakości. To znaczy, nie wszystkie z nich są zdrowe i pełnowartościowe.

Wybierając koncentrat barszczu czerwonego zawsze czytaj skład. Ważne, by była w nim wysoka zawartość buraków. Nie powinny za to występować konserwanty, sztuczne barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy olej palmowy. Zamiast tego producenci powinni stosować naturalne składniki.

Jak przygotowujemy barszcz?

Przygotowanie barszczu z koncentratu jest bardzo proste. Najlepiej przygotować go na bazie bulionu wołowego. Do tego dodajmy przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Następnie dolewamy koncentrat barszczu czerwonego.

Barszcz czerwony z koncentratu należy gotować powoli, ustawiając mały ogień. Gotujemy go w ten sposób około dwadzieścia minut. W ten sposób uzyskamy najlepsze walory smakowe. Lepiej nie zwiększać ognia i nie ryzykować przypalenia.

Jak podawać barszcz czerwony z koncentratu?

Po ugotowaniu barszcz przelewamy do wazy lub bezpośrednio do talerzy. Można je podawać z uszkami, krokietem lub pasztecikami. Bez względu na to, jakie dodatki wybierzemy, będzie smakować wyśmienicie.

Oczywiście, doświadczony kucharz zawsze uzna, że barszcz z koncentratu to nie to samo, co barszcz zrobiony od podstaw samemu z buraków. I są okazje, gdy faktycznie dużą satysfakcję daje przygotowywanie go samodzielnie. Jednak czasem mamy po prostu ochotę na talerz gorącej zupy, brakuje nam czasu i ochoty na długie przygotowania. W takiej sytuacji koncentrat sprawdza się znakomicie.

koncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w Sklepie Vitapol