W dawnych czasach, kiedy nie było lodówki ani zamrażarki do przechowywania żywności, stosowano inne metody konserwowania żywności. Solenie lub przechowywanie jedzenia w piwnicach lub śniegu było dobrym rozwiązaniem, ale suszenie było najskuteczniejszym i najlepszym sposobem na zachowanie żywności.
Jest to metoda, która jest dziś coraz bardziej aktualna. Jednak dzisiaj nie chodzi o zachowanie żywności, którą się chce wysuszyć, lecz o zmianę, która zachodzi wraz z surowcami poprzez suszenie, co przyciąga coraz więcej ludzi, aby z tego skorzystać.
Pokarmy, które są suszone, dają nam wiele nowych wrażeń smakowych, na przykład suszone warzywa, które dodajemy do zup i sosów, by nadać im wyrazistego smaku lub suszone owoce, które są często używane w musli lub jako naturalne słodycze. Mają wspaniały smak i zupełnie inną konsystencję po wysuszeniu niż w ich oryginalnej postaci.
Dłuższa przydatność suszonych produktów
Można wysuszyć prawie wszystko, grzyby, mięso, owoce, warzywa lub ryby to niektóre z rzeczy, które można wysuszyć z doskonałymi wynikami. Zaletą suszenia grzybów jest to, że odzyskują swoją oryginalną konsystencję i smak, gdy wchodzą w kontakt z płynami w zapiekankach lub innych potrawach.
Dla tych, którzy zbierają dużo grzybów, suszenie jest bardzo praktycznym sposobem. To samo dotyczy zapalonych zbieraczy jagód, którzy chcą utrzymać zebrane owoce jak najdłużej. To samo tyczy się suszonych warzyw i ziół. Latem zbieramy plony, ale wiemy, że nie zachowamy ich świeżości przez cały rok, aż do następnych plonów. Suszenie daje nam tę możliwość.
Sposoby suszenia żywności
Wraz z ciągle rosnącym zapotrzebowaniem na surową żywność wzrasta również zapotrzebowanie na suszenie żywności. Surowa żywność jest, zgodnie z nauczaniem w zakresie surowców, żywnością, która nie była wystawiona na działanie temperatur powyżej 40ºC. Podczas suszenia, w większości przypadków można pozostać poniżej tego limitu. Oczywiście można suszyć jedzenie w zwykłym piekarniku, ale proces suszenia może zająć sporo czasu i dlatego nie jest to najlepsza metoda.
Suszarka do owoców, warzyw i grzybów to najefektowniejszy sposób. Wystarczy pokroić owoce, warzywa lub grzyby i rozłożyć je na tacki. Następnie należy tylko włączyć urządzenie i czekać. W niedługim czasie otrzymamy suszone warzywa, owoce i grzyby, i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem dłużej.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.